דמי אבטלה מעניקים סיוע כלכלי לאנשים מובטלים אשר מחפשים עבודה באופן פעיל. בישראל, המוסד לביטוח לאומי אחראי על ניהול ותשלום דמי אבטלה באמצעות חוק הביטוח הלאומי.
מי זכאי לדמי אבטלה?
זכאים לדמי אבטלה הם אנשים מובטלים שמחפשים עבודה, כלומר שנרשמו בלשכת התעסוקה ונעזרים בשירותיה לחיפוש מקום עבודה, או לימוד מקצוע שיסייע למציאת עבודה.
אנשים אשר זכאים לדמי אבטלה חייבים להיות זמינים לעבודה ולחפש עבודה באופן פעיל במהלך התקופה שהם מקבלים דמי אבטלה.
דרישת תעסוקה: כדי להיות זכאים לדמי אבטלה, אנשים צריכים להיות מועסקים בתקופה שלפני כן והפקידו הפרשות למוסד לביטוח לאומי דרך משכורתם. דרישות התעסוקה הספציפיות משתנות בהתאם לגורמים כגון גיל והאם הפרט קיבל בעבר דמי אבטלה.
פיטורים או התפטרות: דמי אבטלה ניתנים בדרך כלל לאנשים שפוטרו מעבודתם שלא מרצונם או שהתפטרו מסיבות ספציפיות המוכרות על ידי המוסד לביטוח לאומי. אנשים שמתפטרים מרצונם ללא סיבה מוצדקת עשויים שלא להיות זכאים להטבות.
גובה דמי אבטלה מחושב על סמך השכר הממוצע של המבקש בתקופה קצובה. המוסד לביטוח לאומי קובע שיעור קצבה יומי, וסכום הקצבה הכולל מבוסס על מספר ימי האבטלה.
משך דמי האבטלה משתנה בהתאם לגיל ולהיסטוריה התעסוקתית של המבקש. ככלל, תקופת הזכאות הראשונית היא עד 182 ימים (6 חודשים). עם זאת, ניתן להעניק הארכות על סמך תנאים מסוימים וקריטריונים לזכאות.
הגשת בקשה לקבלת דמי אבטלה
כדי להגיש בקשה לדמי אבטלה, יש להירשם קודם כל בלשכת שירות התעסוקה הקרובה למקום המגורים או דרך אתר האינטרנט של לשכת התעסוקה. תהליך הרישום כולל מסירת מידע אישי, היסטוריית תעסוקה ותיעוד רלוונטי.
לאחר ההרשמה, דורשי העבודה נדרשים לחפש עבודה באופן פעיל ולדווח על פעילותם בחיפוש העבודה לשירות התעסוקה באופן קבוע. ייתכן שהם יידרשו להשתתף בראיונות השמה, תוכניות הכשרה או פעילויות אחרות כפי שנקבע על ידי שירות התעסוקה.
השלב הבא לאחר ההרשמה בלשכת שירות התעסוקה, הוא לפנות לביטוח לאומי ולמלא את הטפסים המתאימים, להגיש את האישורים הרלוונטים המראים את הזכאות לדמי אבטלה. אפשר לפנות טלפונית, או לגשת לסניף הקרוב או באמצעות אזור אישי ביטוח לאומי דרך האינטרנט, ישירות באתר ביטוח לאומי.
מי שנמצא על ידי המוסד לביטוח לאומי זכאי לקבלת דמי אבטלה, יקבל תשלומי גמלה שוטפים ישירות לחשבון הבנק שלו, מאת המוסד לביטוח לאומי. תדירות התשלום היא בדרך כלל חודשית אך לעיתים שיטת התשלום עשויה להשתנות בהתאם לנסיבות אינדיבידואליות. חשוב לציין שקריטריוני זכאות ספציפיים, סכומי ההטבות והתקנות עשויים להשתנות. לכן, מומלץ לפנות ישירות אל המוסד לביטוח לאומי או אל שירות התעסוקה לקבלת המידע העדכני והמדויק ביותר לגבי דמי אבטלה בישראל.